Wie is Rik?

Ik ben Rik Gooris, gecertificeerd Hypnotherapie Master practitioner vanuit het Hypnose Instituut Nederland (HIN). Naast mijn werk als hypnotherapeut ben ik ook werkzaam als turntrainer waar ik kinderen en jongeren begeleid in het onderzoek naar hun eigen kunnen. De oorsprong van mijn interesse voor sport is te vinden in mijn passie voor het proces van ontwikkeling. Dit proces staat centraal in het werk wat ik doe.

 

Never be a prisoner of the past. It was just a lesson, not a life sentence

 

Waar ik vroeger dacht dat je capaciteiten/vaardigheden en je persoonlijkheid vast lagen en dat het lastig is om deze te ontwikkelen of te veranderen, raak ik er steeds meer van overtuigd dat je deze kunt ontwikkelen en kunt transformeren.  Vanuit deze overtuiging is mijn ontwikkeling op dit vlak begonnen. 

 

Aanvankelijk puur op basis van opgedane ervaringen. Op jonge leeftijd ben ik gestart met turnen waar ik mij ontwikkelde tot een turner op landelijk niveau. Deze ervaring heeft mij (met terugwerkende kracht) veel geleerd over het proces van ontwikkeling. Zo leerde ik onder andere doelen stellen, gedisciplineerd werken, afzien, falen, succes ervaren, genieten, en reflecteren op mijzelf. Naast de turn carrière was en ben ik actief lid bij een scoutinggroep die een grote bijdrage heeft geleverd aan mijn sociale ontwikkeling. Hier heb ik leren samenwerken, verbindingen aangaan, rekening houden met anderen, en gevoelens en emoties uiten (niet altijd op een manier waar ik trots op ben). Als mij iets duidelijk is geworden in deze processen dan is het wel dat het niet altijd prettig is. Ontwikkeling kan oncomfortabel zijn. En juist deze oncomfortabele ervaringen maken de ontwikkeling mede-mogelijk.

Tijdens mijn middelbare schooltijd ben ik gaan lezen over psychologie en aanverwant werk als NLP. Ik ben mij gaan verdiepen in  mensen als Tony Robbins, Bob Proctor en Michael Pilarczyk. Daarnaast had ik een diepe interesse voor meer spirituele/energetische en mystieke zaken die ik lastig te rijmen vond met de materiele wereld waarin ik leerde om gymdocent te worden. Deze kennis en ervaringen op spiritueel gebied die ik leerde van onder andere Sadhguru, Robert Bridgeman, Sri Nisargadatta Maharaj en Eckhart Tolle hield ik voor mijzelf. 

Naarmate de jaren vorderde kwam ik er achter dat de spirituele zaken die ik leerde en de lessen van meer praktische aard uit de psychologie niet geheel los staan van elkaar. Ze vullen elkaar mooi aan. 

Who looks outside, dreams; Who looks inside awakes - Carl Gustav Jung