Stress

Stress is een adequate reactie van het lichaam op gevaar. Je hart gaat sneller kloppen, Je focus vernauwt en je word alerter. Dit is het  sympatische zenuwstelsel wat actief is. Wanneer er werkelijk gevaar dreigt maakt het je lichaam op deze manier klaar om te vechten, te vluchten, of te verstoppen. Wanneer het gevaar geweken is komt het lichaam weer terug in de rust-staat. Dit is het parasympatische zenuwstelsel. In rust houdt het lichaam zich bezig met het verteren van voedsel en het herstel van het lichaam. Op deze manier is het lichaam klaar voor de volgende dreiging. Het lichaam komt weer terug in balans.

 

Dit proces is dus heel effectief wanneer de aanleiding van de stress aangepakt kan worden. Denk hierbij aan het wegspringen voor een auto die hard aan komt rijden. Wanneer je bent weggesprongen ben je weer in veiligheid en kan het lichaam herstellen. Dit word een ander verhaal wanneer de aanleiding van de stress afkomstig is van een bron die niet direct aangepakt kan worden. Hierbij kun je denken aan deadlines die ver weg liggen, vervelende collega's, werkgevers, of een onzekere toekomst. Deze bronnen van stress kun je niet direct aanpakken en maken dat je lichaam constant een stressreactie geeft. Hierdoor kan je lichaam niet herstellen met als gevolg vervelende symptomen. Mogelijke symptomen zijn:

- Hartkloppingen

- Benauwdheid

- Slaapproblemen

- Hoofdpijn

- Rusteloosheid

- Slechte concentratie 

- Prikkelbaarheid

Gelukkig kan de bron van deze symptomen opgelost worden door middel van hypnotherapie. Bij hypnotherapie tegen stress wordt gewerkt aan het onderliggende onbewuste patroon. Een onzekere toekomst, een verre deadline, of een vervelende werkgever zijn namelijk niet direct gevaarlijk. Het zijn de overtuigingen en de gedachten hierover die jouw sympatische zenuwstelsel aan het werk zetten. De betekenis die jij geeft aan die situaties maken dat er een stressreactie ontstaat. Door de betekenis van de situatie te veranderen, verander je ook de uitkomst. Hierdoor kan het lichaam herstellen en kom jij weer in balans.